Kryqi i Kuq Shqipëtar

Programi i gjakut

Arsyet perse duhet te dhurojme gjak:

 • Të dhurosh gjak do të thotë të japësh shpresë, të shpetosh Jetë ! Nëse sejcili do të pyes vetvehten, se cfarë bën duke dhuruar gjak do të kishte një përgjigje pa ekuivok :
 • “Bëj atë që do të dëshiroja ta bënin të tjerët , nëse vetë do të kisha nevojë për gjak”

 • Gjaku është jetik. Gjaku nuk mjafton Kurrë. Ai kërkohet në cdo kohë për përdorim të menjëhershëm. Në cdo rast emergjence duhet të ketë gjak.
 • Një qese gjak mund të shpëtoj tre (3)jetë, nëpërmjet ndarjes së tij në komponentë dhe produkte të tij.
 • Në vendin tonë nevojat për gjak janë rreth 30.000 njësi gjak ndërkohë mblidhen rreth 20.000 njësi.
 • Janë rreth 300 pacientë me talasemi që marrin gjak cdo muaj.
 • Një ditë mund të keni edhe ju nevojë për gjak.
 • Asnje lloj mjekimi nuk mund të zëvëndësojë transfuzionin e gjakut, kur ai është i nevojshëm.Gjaku për transfuzion merret vetëm nga njeriu. Ai nuk mund të prodhohet artificialisht.
 • Kontrolloni shëndetin tuaj nëpërmjet një pakete analizash falas dhe konfidenciale :
  • Grupi i gjakut dhe Rrhezusi i tij
  • Trigliceridet
  • Kolesteroli
  • Glicemia
  • Gjithashtu gjaku kontrollohet për pranine e virusit te SIDA-s, Hepatit B dhe C , Sifilizit.
  • Analizat kryhen pas dhurimit të gjakut.

Lajme

Galeria