FNKK&GjK paralajmëron se mënyra e vetme për të fituar garën ndaj varianteve të ndryshme të COVID është rritja e vaksinimeve dhe respektimi i masave mbrojtëse

Komunikat Shtypi

Gjeneva, 16 korrik 2021 –

Federata Ndërkombëtare e Shoqatave të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe (FNKK&GjK) paralajmëron se nëse duam të fitojmë garën ndaj varianteve më të transmetueshme dhe potencialisht më vdekjeprurëse të COVID, duhet të rritet me shpejtësi shkalla globale e vaksinimit dhe të merren masa mbrojtëse.

Të paktën tre të katërtat e njerëzve në shumicën e vendeve në nivel global dëshirojnë që përballë varianteve të reja të Covid të kemi një vaksinim mbarë botëror. Kjo sipas të dhënave të reja të sondazhit1 (shiko linkun këtu më poshtë). Megjithatë, pavarësisht retorikës së lartë për solidaritet global, ekziston një hendek vdekjeprurës në planin global për shpërndarjen e vaksinave COVID-19. Vetëm rreth një e katërta e popullsisë së botës kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës. Ky numër bie ndjeshëm në vendet me të ardhura të ulëta, ku vetëm 1% e njerëzve kanë marrë një dozë2. Ndërkohë në disa vende ende nuk kanë filluar fushatat masive të vaksinimit.

Lidhur për sa më sipër, Jagan Chapagain, Sekretari i Përgjithshëm i FNKK&GjK, tha:

“Ne u themi lidërve botërorë se është koha të largojmë të gjitha pengesat për të mbështetur rritjen e prodhimit të vaksinave. Kjo kërkon heqjen e përkohshme të pronësisë intelektuale, si dhe shkëmbimin e njohurive dhe teknologjisë ndërmjet vendeve. E drejta ndaj vaksinave është çelësi për të zvogëluar pasojat e varianteve dhe për të shpëtuar jetë duke kufizuar përhapjen e virusit. Kjo është mënyra e vetme që të mund t’i japim fund kësaj pandemie.

“Tanimë FNKK&GjK po luan rolin e saj që marrja e vaksinave të jetë e mundur dhe ndaj më të më të rrezikuarve, por në disa vende, fushatat e vaksinimit ende vështirë se kanë filluar. Të dhënat tona tregojnë se njerëzit duan të vaksinohen, por prodhimi dhe ndarja e dozës së vaksinës duhet të ndodhë shumë më shpejt nëse duam që vaksinimi të dalë mbi variantet.”

Numri i përgjithshëm i rasteve të reja në nivel global të raportuara javën e kaluar (5-11 korrik 2021) ishte gati tre milion, një rritje prej 10% krahasuar me javën e mëparshme3. Kjo vjen ndërkohë që varianti më i transmetueshëm Delta është identifikuar si varianti dominant në disa vende në nivel botëror, shumë prej të cilave janë goditur rëndë në muajt e fundit.*

Ndërsa rastet vazhdojnë të rriten në disa pjesë të botës, FNKK&GjK kujton dhe një herë me forcë se, në planin afatshkurtër, metodat më të mira të frenimit të transmetimeve mbeten të njëjtat siç kanë qenë që nga fillimi, edhe pse kufizimet janë lehtësuar në disa vende.

Emanuele Capobianco, Drejtori për Shëndetin dhe Kujdesit për FNKK&GjK, i cili ka drejtuar përgjigjen globale të shëndetit të organizatës që nga fillimi i pandemisë, tha:

“Ne po përballemi me një situatë déjá-vu. Nëse nuk ndërmerren veprime për të frenuar transmetimin dhe për të rritur shpërndarjen e drejtë të vaksinave, ne rrezikojmë të kthehemi në të njëjtën situatë si dikur. Për sa kohë që ky virus nuk po largohet, as ne nuk duhet të rreshtim së vepruari. Ndërsa kërkohen zgjidhje globale, kujtojmë me urgjencë se të gjithë jemi ne duhet të jemi pjesë e zgjidhjes. Bëni një vaksinë, nëse keni një të tillë, vazhdoni të vendosni maskën tuaj, mbani distancë fizike dhe takohuni jashtë ose në hapësira të ajrosura mirë.

“Qarkullimi i pakontrolluar i virusit do të rrisë ndjeshëm rrezikun e shfaqjes së varianteve të reja dhe më agresive. Ky është një rrezik vdekjeprurës për të gjithë kudo në botë, përfshirë njerëzit tashmë të vaksinuar. Mënyra e vetme për të zvogëluar këtë rrezik është mbajtja e masave të shëndetit publik dhe rritja e mbulimit të vaksinimit kudo në botë.”

FNKK&GjK dhe Shoqatat Kombëtare të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe janë tashmë në terren, duke lehtësuar shpërndarjen e vaksinave në komunitetet e neglizhuara dhe të prekshme në të gjithë globin. Ata vazhdojnë të trajtojnë, kujdesen dhe mbështesin qindra miliona njerëz, siç kanë vepruar që nga fillimi i kësaj krize.

Kryqi i Kuq Kolumbian ka mbështetur vaksinimin e popullatave shumë të prekshme dhe autoktone në Amazon, ndërsa Kryqi i Kuq Kilian po mbështet vaksinimin e emigrantëve.

Shoqata e Kryqit të Kuq të Seychelles ka mbështetur vaksinimin e 83% të popullsisë së vaksinuar të vendit, ndërsa Gjysmëhëna e Kuqe e Komoreve po ndihmon për të identifikuar dhe mbështetur njerëzit më të prekshëm, të moshuarit, të cilët dëshirojnë të vaksinohen.

Gjysmëhëna e Kuqe e Pakistanit vepron në të vetmin objekt joqeveritar të caktuar si një Qendër Vaksinimi Masiv dhe në Bangladesh, Shoqata e Gjysmëhënës së Kuqe në Bangladesh ka mbështetur vaksinimin e mbi 50% të popullsisë së vaksinuar të vendit.

Kryqi i Kuq Italian po drejton qendra të shumta vaksinimi në vend dhe Kryqi i Kuq Francez ka mbështetur imunizimin e rreth 1.5 milion njerëzve deri më tani, përmes ekipeve lëvizëse që vaksinojnë njerëz të në nevojë në shtëpi.

Kryqi i Kuq Libanez drejton qendrën më të madhe të vaksinimit të Libanit, me kapacitetin për të vaksinuar deri në 5,000 njerëz në ditë dhe Gjysmëhëna e Kuqe Tuniziane ka mbështetur pritjen dhe kujdesin e më shumë se 80,000 njerëzve që të marrin vaksinat e tyre.

Z. Chapagain theksoi se megjithëse këto janë disa nga ditët më të vështira që ka hasur bota, ne të gjithë jemi bashkë:

“Ne kemi parë se si të gjitha pjesët e shoqërisë janë bashkuar për të mbrojtur njëra-tjetrën gjatë kësaj krize. Ne nuk duhet të heqim dorë nga kjo. Miliona vullnetarë të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe kanë qëndruar krah për krah me komunitetet e tyre për të siguruar mbështetje jetëshpëtuese dhe qasje të barabartë në një vaksinë. Ne kemi qenë atje që nga fillimi dhe do të vazhdojmë të jemi për aq kohë sa do të nevojitet.”

* Në Tunizi po raportohen çdo ditë më shumë se 7,500 raste, pothuajse katër herë më shumë se një muaj më parë. Një rritje e konsiderueshme e rasteve është raportuar gjithashtu në Libi, Iran dhe Irak, një trend që FNKK&GjK është e shqetësuar se mund të shkaktojë një efekt domino në rajon.

Indonezia është epiqendra e re në Azi, me 54,517 raste të regjistruara, që është një rritje prej 565%.
Në të gjithë Evropën, rastet janë rritur në mënyrë të vazhdueshme gjatë muajit të kaluar, me rritje të ndjeshme të raportuara në dy javët e fundit (30% dhe 20%, përkatësisht) duke përfshirë variante të reja. Shkallëzime shqetësuese të rasteve dhe vdekjeve janë raportuar në shumë vende, por situata është veçanërisht shqetësuese në Evropën Lindore, Kaukazin e Jugut dhe Azinë Qendrore pasi sistemet shëndetësore në ato zona janë shpesh të brishta dhe shumica e njerëzve nuk janë vaksinuar ende.

Afrika ka regjistruar një rritje prej 43% në javë të vdekjeve nga COVID-19. Afrika e Jugut raporton për sa i përket numrit të rasteve të reja ndërkohë që sistemet shëndetësore hasin vështirësi në kapacitetet e shtrimit dhe në rënien të furnizimit me oksigjen. Shumica e rasteve të reja tani renditen si varianti Delta. Të gjitha vendet kanë raportuar me shqetësim të madh se më pak se 5% e popullsisë së tyre kanë marrë të paktën një dozë vaksine.

Rajoni i Amerikës vazhdon të raportojë incidencën më të lartë të rasteve dhe vdekjeve në mbarë botën, me Kubën dhe Kolumbinë që raportojnë numrin më të lartë relativ të rasteve të reja në javën e fundit.

[1] Shërbimi Kolektiv i RCCE është një iniciativë e udhëhequr nga FNKK&GjK, GOARN, UNICEF dhe OBSH https://www.rcce-collective.net/resource/data-synthesis-public-percepts-of-the-covid-19- vaksinimet -qershor-2021 / [1] https://ourworldindata.org/covid-vaksinimet [1] Azhurnimi Epidemiologjik Javor COVID-19 – OBSH

[1] https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
[1] COVID-19 Ëeekly Epidemiological Update – ËHO
Për më shumë informacion, kontaktoni:
Në Gjenevë:
Ann Vaessen, +41 79 405 77 50, ann.vaessen@ifrc.org
Tommaso Della Longa, +41 79 708 43 67, tommaso.dellalonga@ifrc.org

Ndajeni me miqte tuaj: